Odkrij Slovenijo

Med bivanjem odkrivaj lepote dežele pod Alpami

Ljubljana – mesto zmajev

Najlepše mesto na svetu. Ljubljana, ki je glavno mesto Slovenije si zasluži svoj začetek opisa na najlepši način. Vsak pravi Ljubljančan meni enako. Vseh 300.00 prebivalcev je zelo ponosno na svoje mesto kaj vse nam ponuja in kako lepo je živeti tu. 


Čeprav se po svoji velikosti uvršča med srednje velika evropska mesta in ohranja privlačno prijaznost manjšega kraja, ima vse, kar premorejo velike prestolnice - je politično in kulturno srce slovenskega naroda, pomembno evropsko trgovsko, poslovno, kongresno in sejemsko središče, pa tudi prometno, znanstveno in izobraževalno središče Slovenije.

Ljubljana je mesto, ki vam ponuja veliko ne glede na vreme ali letni čas. Ponaša se s številnimi znamenitostmi, slikovitimi predeli in prijetnimi kotički.

Gostom prijazna, zelena prestolnica zelene države, vas bo navdušila s svojo turistično in kulturno ponudbo. Značilno podobo mesta ob reki, ki se vije skozi staro mestno jedro, s slikovitimi mostovi in tržnico, je zasnoval veliki evropski arhitekt Jože Plečnik. Plečnikova Ljubljana, ki se uvršča med najpomembnejše celostne umetnine 20. stoletja, je svetovni urbanistični fenomen.

V zadnjem desetletju je center mesta doživel vidne spremembe. Mestno središče je zaprto za motorni promet, ob nabrežjih reke Ljubljanice so nastale promenade, zeleni kotički in ulice pa utripajo v ritmu kavarniške kulture. Mesto prežema pozitivna energija, ki jo boste zagotovo občutili.

Mesto je prepolno doživetij s številnimi zanimivimi zgodbami in legendami. Znamenitosti mesta je po navadi najbolje spoznati med sprehodom po njegovih slikovitih ulicah. Lahko bi rekli, da je včasih dobro, da se za trenutek izgubite v njem, da lahko začutite pristno energijo uličic, trgov in rečnih nabrežij. Da pa ne boste čisto izgubljeno tavali po mestu, smo za vas pripravili namige za odkrivanje mesta, ki vas bodo popeljali do vseh najvažnejših znamenitosti mesta.

Bled jezero

Bled z okolico je eno najlepših alpskih letovišč, znano po blagem, zdravilnem podnebju in termalni jezerski vodi. Slikovitost kraja poudarja jezero z otokom, ki je prekrit z zelenjem, med katerim se skrivajo zvonik, cerkev, kaplanija in proštija ter malo puščavnica. O otoku obstaja veliko legend, eno je v svojem mojstrskem delu uporabil celo naš največji pesnik France Prešeren.

Posebnosti Bleda so fijakarji, prevoz na otok s pletno in simbol blejske kulinarike –kremne rezine.

V neposredni bližini Bleda vabijo še soteska Vintgar, Pokljuška soteska in druge naravne lepote. Bled je brez zadržkov podoba raja na zemlji!

Postojnska jama

Dobrodošli v najbolj atraktivni jami na svetu z veličastnimi kapniškimi skulpturami in pestrim živalskim svetom. Podajte se na nepozabno vožnjo s podzemnim vlakcem in doživite mogočen podzemni raj, ki so ga skozi milijone let oblikovale drobne kapljice.

Samo v Postojnski jami si lahko povsem od blizu ogledate najbolj dragocen briljant v kapniški obliki in spoznate čisto prave zmajeve mladičke. Postojnska jama, v kateri se prav tako kot na površju dvigajo gore, žuborijo reke in odpirajo ogromne dvorane, je izziv za raziskovalce in zibelka svetovne speleobiologije.

Postojnska jama je odprta vsak dan v letu, tudi ob praznikih. Ogled, ki vključuje vožnjo z vlakom in sprehod po nezahtevnem terenu, traja uro in pol. Vsak obisk spremljajo vodniki, ki obiskovalcem podrobneje predstavijo lepote jame v slovenskem, italijanskem, angleškem ali nemškem jeziku. Na voljo pa so tudi avdiovodniki v kar 17 jezikih. Obisk je primeren za vse, tudi za družine z majhnimi otroki in gibalno ovirane. Temperatura v jami je skozi vse leto stalna (10°C), zato se toplo oblecite in obujte športne copate. 

Škocjanske jame

Regijski Park Škocjanske jame je naravni spomenik, ki je od leta 1986 vpisan v seznam kulturne in naravne dediščine. Leži na kraškem območju v submediteranskem zahodnem delu Slovenije v občini Divača. Zajema sistem Škocjanskih jam, območje nad jamami z vasmi Škocjan, Betanja in Matavun in kanjon Reke od jam do mostu v Škofljah. 

V informacijskem centru parka dobimo karte za ogled Škocjanskih jam in vse potrebne informacije. Tukaj je tudi restavracija in igrišče za otroke. Regijski park Škocjanske jame obsega značilno kraško pokrajino, kjer lahko vidimo veliko značilnih kraških pojavov. Škocjanske jame sestavlja splet enajstih jam, ponorov, naravnih mostov, udornic in še mnogo drugega. S prostornostjo dvoran in podzemne soteske imajo posebno mesto med jamami v Sloveniji. 

Krožna učna pot Škocjan obiskovalce popelje okoli udornic Male in Velike doline v središču parka. Traja dobro uro in pol. Vas Škocjan leži na vzpetini, ki je z obeh strani obdana s prepadnimi stenami. Je gručasto naselje v katerem lahko vidimo cerkev sv. Kancijana z razgledno točko, župnišče, staro šolo v kateri je sedež Turističnega društva Škocjan, kamniti komunski vodnjak – štirna, zanimive stare hiše, Okroglico, ki je 90 metrov globoko kraško brezno, kal, vaško pokopališče, Jurjev skedenj, J'kopinov skedenj in drugo. 

Vas Betanja leži na terasi ob robu Male doline, tik pod Škocjanom in obsega pet domačij. Matavun je največje naselje ožjega zavarovanega območja parka in izhodišče za ogled Škocjanskih jam.

Soča – biserna reka

Dolina Soče je evropsko pomembno stičišče narave in kulture. Reka Soča je za mnoge najlepša evropska alpska reka na svoji poti preskakuje kamnito pobočje v manjših slapovih, v skale vrezuje najtesnejše soteske, nato svojo strugo široko razliva po belem produ, a vedno znova očara s svojo smaragdno zeleno barvo.

Soča je najbolj zaželjen cilj za rafting, priljubljena je med kajakaši in kanuisti, ima odlične pogoje za hidrospeed in kanjoning.  Lahko se odpravite na Pot miru, ki povezuje dediščino soške fronte in naravne znamenitosti Zgornjega Posočja. Posvečena je spominu na številne žrtve prve svetovne vojne. V trdnjavi Kluže si lahko oblečete vojaško obleko in postanete stražar Trdnjave. 

Če ste ljubitelji aktivnosti na prostem, je  Dolina Soče zagotovo tisti kotiček Slovenije in Alp, ki ga morate obiskati. Podajte se na izjemna vodna doživetja, na kajak in rafting na reko Sočo, odkrijte neokrnjene lepote kanjonov in očarljivost tolmunov, ki navdihujejo ribiče in kopalce.

Tisti, ki greste raje peš, boste uživali v prostranem svetu visokogorja in osupljivih razgledih, ki jih nudijo Julijske Alpe vse tja do Jadranskega morja. Prebudite raziskovalca v sebi, odkrijte bisere narave in zapuščino soške fronte ter se podajte na označene nižinske pohodniške poti. Nad izjemno naravo in možnostmi za kolesarjenje se navdušuje tudi vse več kolesarjev, ki lahko izbirajo med različnimi težavnostmi potmi.

Tudi pristašem adrenalinskega utripa v Dolini Soče zagotovo ne bo dolgčas. Poletite z jadralnim padalom, zberite pogum za padalski skok iz letala, spustite se po najdaljši zipline jeklenici v tem delu Evrope ali dvignite mero srčnega utripa v katerem izmed pustolovskih parkov.

Prav v vseh letnih časih si lahko izberete aktivno doživetje, ki vam je pisano na kožo. Pozimi smučajte na mednarodnem smučišču Kanin-Sella Nevea, privoščite si voden izlet v gore, organizirano sankanje, če ste podkovani z znanjem tudi turno smuko in ledno plezanje. Vsako leto se lahko udeležite različnih aktivnih dogodkov, med katerimi najbolj izstopajo Soča Outdoor Festival, Bovec Maraton in Festival pohodništva.

Tolmin, po katerem nosi ime cela pokrajina, leži na sotočju Tolminke in Soče. Območje je v geografskem pogledu zelo razgibano, saj so ga preoblikovali tako ledeniki kot reke. Slikovita in divja Tolminska korita, v grapah skriti slapovi in gorske vasi na sončnih terasah pod visokimi vrhovi, so kot ustvarjeni za raziskovanje, izlete in ture.

Kobarid, ki je iz zgodovine najbolj poznan po preboju soške fronte in t.i. 'čudežu pri Kobaridu', je staro trško naselje na stiku Alp in predgorja.

Most na Soči leži na skalnem pomolu nad sotočjem Soče in Idrijce, ki sta s svojima globoko vrezanima strugama v preteklosti kraju nudili izvrstno zaščito.

Maribor

Maribor je središče Štajerske in drugo največje slovensko mesto. Ima pestro zgodovinsko preteklost. Kot mesto se prvič omenja leta 1254. Že leto kasneje so začeli meščani graditi dva kilometra dolgo mestno obzidje, ki je omejilo staro mestno jedro. Obzidje so dodatno utrdili še z obrambnimi stolpi, ki so Sodni stolp, Tscheligijev stolp, Židovski stolp in Vodni stolp. 

Staro mestno jedro skriva veliko znamenitosti kot so Lent, Stara trta, Koblarjev zaliv, Mariborski otok, Koroški most, Jožefova cerkev in vodnjak, Stari most, Grajski trg z gradom in muzejem, Glavni trg s Kužnim znamenjem in Rotovžem, Slomškova Stolnica z razglednim stolpom, židovska sinagoga in mnoge druge. Lent je najstarejši del mesta ob reki Dravi. Na pročelju Hiše stare trte, hrama vinske tradicije in kulture, se nahaja najstarejša trta na svetu. 

Do Mariborskega otoka se lahko odpravite po urejeni sprehajalni poti ob Dravi. Poleti na otoku obratuje letno kopališče. Jožefova cerkev je bila nekoč romarska cerkev z največjimi romarskimi shodi ob cerkvenem prazniku sv. Jožefa, ko so kramarji prodajali lesene kuhalnice in drugo suho robo. Nastanek mesta je tesno povezan s prehodom reke Drave. 

Današnji Stari most, zgrajen med leti 1906 in 1912, je bil eden najlepših mostov v Avstro-Ogrski. Mariborski mestni grad se nahaja v osrčju mesta in ga obdajajo živahni Grajski trg, Trg svobode in Trg generala Maistra, v njem pa lahko obiščete Pokrajinski muzej Maribor. 

Grad je najlepša in največja stavba v mestu. Osrednji prostor je slavnostna ali viteška dvorana. 

Glavni trg je največji mariborski trg. V središču trga stoji spomenik Kužno znamenje, steber s podobo Marije vnebovzete. Postavljen je bil v 17. stoletju v zahvalo za konec kuge. 

Rotovž izvira iz leta 1515. Danes je v njem gostinski lokal Toti rotovž, manjši razstavni prostor in sedež Lutkovnega gledališča. 

Stolna cerkev stoji na sredini Slomškovega trga. Zgrajena je bila v prvi polovici 12. stoletja kot triladijska bazilika v slogu romantike. Leta 1859 je blaženi Anton Martin Slomšek premestil sedež škofije Lavant v Maribor in tako je cerkev postala stolnica. V minulih sto letih je doživela dve obnovitveni obdobji. Danes kaže gotsko obliko z dolgim korom iz 14. stoletja in osrednjo cerkveno ladjo iz 15. stoletja. Na vrh 57 metrov visokega razglednega stolpa se je možno povzpeti samo po vnaprejšnjem dogovoru. 

Židovska sinagoga je ena najstarejših ohranjenih sinagog v Evropi. Najdete jo na Židovskem trgu v nekdanji židovski četrti, ki se nahaja v bližini Glavnega trga. Prvič je bila omenjena leta 1427, vendar je zagotovo nastala že prej. Ob sinagogi so nekoč stali še rabinova hiša, talmudska šola in pokopališče, ob reki Dravi pa obredno pokopališče. Danes je kulturno prireditveni center, ki deluje v sklopu Pokrajinskega muzeja Maribor.

Slovenska obala

Slovenska obala ali kar Obala je območje, ki obsega obalo slovenskega dela Jadranskega morja. Je najkrajša evropska obala. Oblivajo jo Piranski, Koprski in Strunjanski zaliv. Od Kopra do Izole je speljana tudi Obalna cesta. 

Ob obali so naslednji večji kraji Debeli rtič, Ankaran (turistično naselje in hotel Convent), Koper, Izola, Strunjan s solinami oziroma krajinskim parkom ter naravnim rezervatom v zalivu sv. Križa (Mesečev zaliv), Pacug, Fiesa, Piran, Bernardin, Portorož, Lucija in Sečovlje s solinami. Slovenska obala na vsakem koraku odkriva svoja čudesa. 

Strunjanska pečina je najvišja pečina iz fliša na jadranski obali. Visoka je kar osemdeset metrov. 

Fiesa je manjši zaliv, ki se nahaja med Piranom in Strunjanom. Zaliv se je v zadnjih desetletjih spremenil v priljubljeno kopališko naselje z avtokampom, hoteli, počitniškimi domovi in vilami. 

Sečoveljske soline so bile prvič omenjene v 13. stoletju. So bližnje zatočišče za več kot 150 vrst ptic.

 Izola, Koper in Piran so čudovita mesta, ki privabljajo s svojimi srednjeveškimi jedri. 

Portorož je mondeno mesto s številnimi modernimi hoteli, igralnico, jadralnim letališčem, kampom, polno opremljeno marino. V poletnih mesecih ima pestro ponudbo zabavnih, kulturnih in športnih dogodkov.

slovenia_self_guided_tour_holidays_adventure-960x1149.jpg

Naše osebje vam bo z veseljem svetovalo in priporočalo s planiranjem odkrivanja Slovenije.

Če želite dodobra spoznati našo deželo vam z veseljem uredimo tudi turo z najboljšimi lokalnimi vodiči.

Stopite v stik

Uradni podatki

Dragons dream

Srebrni

Cert ID: 0035/00036

DominoCert Certifikat digitalne odličnosti
DRAGON DREAM d.o.o.
Matična številka: 8324492000